Група од осморо наставника и стручних сарадника школе у недељу су отпутовали у Палермо у оквиру Еразмус плус пројекта мобилности „Растимо заједно“
Мобилност се састоји из више активности. Поред посета културних знаменитости и свакодневног присуства семинару, учесници су имали прилику да упознају и учеснике из других земаља.

Први дан семинара био је посвећен упознавању, дефинисању основних појмова у вези са инклузијом, разговором о сличностима и разликама просвете у Србији и Италији. Наставница енглеског језика Јулија Веселић представила је нашу школу кроз презентацију која је обухватала историјсти, географски и културолошки контекст града Ниша, општине Дољевац, као и основне информације о школи, школским пројектима и активностима школе.

 

Другог дана разговарало се о индивидуализованим планивима за ученике са различитим потребама. Упознали смо се са начином организације школске године у Италији и о начинима расподеле средстава за додатну подршку ученицима којима је она потребна. Обука је обиловала интересантним активностима које су наставницима биле занимљиве, а које је могуће искористити у учионици у свакодневном раду. Тако је свако од учесника имао прилику да прикаже свој карактер кроз цртеж тотема.
Разговарали смо о стереотипима, предрасудама и дискриминацији и схватили како једни воде до других.
Kористећи различите апликације преиспитивали смо и дефинисали емпатију и направили разлику између емпатије и симпатије.