Основна школа
"Вук Караџић"

ДОЉЕВАЦ


Дољевац се налази на регионалном путу Ниш - Лесковац и удаљен је 15-ак километара од Ниша.

Школа у Дољевцу има веома дугу традицију. Ми смо једна од најстаријих школа у Нишавском округу. Постојимо још од 1879. Почели смо као четворогодишња школа.Из историје школства у нашем крају

Просвету и школство у новоформираним окрузима после ослобођења од Турака, карактерише заосталост и неразвијеност школске мреже, као наслеђе турског феудално-спахијског система.

Подручје садашње општине Дољевац дочекало је ослобођење без иједне основне школе, а ретко и мало их је било и на ширим просторима новоослобођених крајева.

Због таквих културно просветних прилика државни просветни органи Кнежевине Србије, одмах по ослобођењу, предузимају опсежне и хитне мере за сагледавање стања, сређивање школских прилика и отварање нових школа, тако да већ школске 1879/80. године долази до ширења школске мреже и отварања нових школа у нишком и добричком срезу, којима су припадала села садашње дољевачке општине. Те школске године отворену су прве школе на овом подручју и то у млошишту, Кочану и Мекишу.

Отварањем првих школа ударени су темељи школству и просветеи на територији данашње општине Дољевац. Основне школе у Малошишту, Кочану, Мекишу и Пуковцу су прве школе и истовремено прве културно-просветне установе на овом подручју, а њихов рад до Првог светског рата представља значајан период у културно – просветној историји општине.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

ИЗ НАШЕ ШКОЛЕ

0

Војна гимназија и средња Стручна војна школа

На овом линку1 је презентација за војне гимназије а на линку2 су најчешће постављана питања у вези са Војном гимназијом.
By : Vinka Dimitrijević-Tasić | феб 19, 2024
0

Портал „Моја средња школа“

Портал „Моја средња школа“  http://mojasrednjaskola.gov.rs намењен је свим школама, ученицима и њиховим родитељима. На Порталу „Моја средња школа“ можете проверити све евидентиране податке за конкретног ученика, али и пронаћи све статистичке податке<a class="moretag" href="https://osvkdoljevac.edu.rs/novi-portal-moja-srednja-skola/">Даље...</a>
By : ОШ Вук Караџић | феб 12, 2024
0

Општинско такмичење из математике

У суботу, 10. фебруара 2024. године у Дољевцу је одржано Општинско такмичење из математике. На такмичењу је учествовало 50 ученика од 3. до 8. разреда. Најбоље резултате постигли су ученици: Хана Цветковић<a class="moretag" href="https://osvkdoljevac.edu.rs/opstinsko-takmicenje-iz-matematike/">Даље...</a>
By : Дејан Митровић | феб 10, 2024
1 2 3 6

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О ЈАВНИМ НАБАВКАМА ЗА ОШ "ВУК КАРАЏИЋ", ДОЉЕВАЦ